Good practice observatory around the book, reading, literature and libraries
information mediation space
DOI:
https://doi.org/10.24208/rebecin.v9.337Keywords:
Good practices. Information mediation. Content curation. Librarianship. Universidade Federal do Rio Grande do Norte.Abstract
This work aims to present the extension project ‘Observatory of Good Practices on Books, Reading, Literature and the Library’ and to discuss its role as an information mediation space. Thus, we intend to discuss the role of the librarian as a mediator and content curation, which effectively implies the search, monitoring, selection, creation and dissemination of information. The Good Practices project was born from the need to publicize the achievements and activities carried out nationally and internationally around these dimensions: book, reading, literature, library, seeking to encourage the publication of more reports on the topic, as well as to inspire students and librarians from the knowledge of good practices. The project is in progress with weekly posts on social networks (Instagram, Facebook and Twitter) and a specific website, which has been productive in providing society with greater visibility of good practices that are of theoretical and practical interest in Library Science and Science of Information.
Downloads
References
ALMEIDA JÚNIOR, Oswaldo Francisco de. Mediação da informação e múltiplas linguagens. Pesquisa Brasileira em Ciência da Informação, Brasília, v. 2, n. 1, p. 89-103, jan./dez. 2009.
FARRIER, John. Digital Content Curation Is Career for Librarians. 2012. Disponível em: http://lj.libraryjournal.com/2012/02/opinion/backtalk/digitalcontent-curation-is-a-perfect-career-fit-for-librarians-backtalk/. Acesso em: 29 dez. 2020.
FERREIRA, Emanuelle Geórgia Amaral. Uma nova Biblioteconomia para a sociedade contemporânea. Revista ACB, Florianópolis, v. 24, n. 1, p. 50-61, abr. 2019. Disponível em: https://revista.acbsc.org.br/racb/article/view/1500. Acesso em: 29 dez. 2019.
GIL, Antonio Carlos. Métodos e técnicas de pesquisa social. 6. ed. São Paulo: Atlas, 2008.
OBSERVATÓRIO DE BOAS PRÁTICAS. Disponível em: https://informapedia.github.io/boasPraticas/. Acesso em: 10 out. 2021.
RECUERO, Raquel. Engajamento Social: o fim dos likes do Instagram e a necessidade de novas métricas. 2019. Disponível em: https://medium.com/@raquelrecuero/engajamento-social-o-fim-dos-likesdo-Instagram-e-a-necessidade-de-novas-m%C3%A9tricas-56749c2e806.Acesso em: 25 maio 2021.
SANCHES, G. A. R.; RIO, S. F. do. Mediação da Informação no fazer do bibliotecário e seu processo em bibliotecas universitárias no âmbito das ações culturais. InCID: Revista de Ciência da Informação e Documentação, Ribeirão Preto, v. 1, n. 2, p. 103-121, 2010. Disponível em: https://www.revistas.usp.br/incid/article/view/42323. Acesso em: 25 maio 2021.
SOUZA, Edivânio Duarte de; DIAS, Eduardo José Wense; NASSIF, Mônica Erichsen. A Gestão da Informação e do Conhecimento na Ciência da Informação: perspectivas teóricas e práticas organizacionais. Inf. & Soc., João Pessoa, v. 21, n. 1, p. 55-70, jan. /abr. 2011. Disponível em: http://periodicos.uf pb.br/index.php/ies/article/ view/4039/5598. Acesso em: 30 abr. 2018.
SILVA, Ilaydiany Cristina Oliveira; OLIVEIRA, Larissa Rosa de. Atuação profissional da área de Ciência da Informação nas redes sociais em tempos de COVID-19: um estudo de caso sobre o engajamento na WebConciB. In: SPUDEIT, Daniela; SOUZA, Claudia (org.). Atuação dos profissionais da Arquivologia, Biblioteconomia e Museologia em época de pandemia. Florianópolis, SC: Rocha Gráfica e Editora; Selo Nyota, 2020. p. 187-206.
TANUS, Gabrielle Francinne de Souza Carvalho. Live sobre "As bibliotecas (contemporâneas ou mais do mesmo?) Diante da pandemia do Covid-19". Canal WebConCIB, [S.l.], 2020. (106 minutos). Disponível em: https://youtu.be/0k26QJ3knJE. Acesso em: 26 maio 2021.
VALLS, Valéria Martin. A ressignificação do fazer biblioteconômico frente a “nova” sociedade. Canal WebConCIB, [S.l.], 27 jun. 2020. Disponível em: https://www.instagram.com/tv/CB9FzHADXSp/. Acesso em: 29 dez. 2020.
VAZ, Paulo. Mediação e tecnologia. Famecos, Porto Alegre, n. 16, dez. 2001.
VELHO, Gilberto; KUSCHINIR, Karina. Apresentação. In: VELHO, Gilberto; KUSCHINIR, Karina (Org.). Mediação, cultura a política. Rio de Janeiro: Aeroplano, 2001. p. 9-11.
NEHMY, Rosa Maria Quadros. et al. A Ciência da Informação como disciplina científica. Perspectivas em Ciência da Informação, Belo Horizonte, v. 1, n. 1, p. 9-26, jan./jun. 1996. Disponível em: http://portaldeperiodicos.eci.ufmg.br/index.php/pci/article/view/239/26. Acesso em: 26 maio 2021.
PINHEIRO, Lena Vania Ribeiro; LOUREIRO, José Mauro Matheus. Traçados e limites da Ciência da Informação. Ciência da Informação, Brasília, v. 24, n. 1, p. 42-53, jan./abr. 1995. Disponível em: https://revista.ibict.br/ciinf/article/view/609/611. Acesso em: 26 maio 2021.
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2022 Gabrielle Francinne de S. C. Tanus, Débora Crystina Reis, Emanuelle Geórgia Amaral Ferreira
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
A REBECIN adota a licença Creative Commons CC-BY 4.0 (https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.pt_BR) , a qual permite:
- Compartilhar— copiar e redistribuir o material em qualquer suporte ou formato
- Adaptar— remixar, transformar, e criar a partir do material para qualquer fim, mesmo que comercial.
A REBECIN considera que o autor detém o direito autoral sobre sua produção, porém o autor deve concordar em ceder à revista o direito à primeira publicação. Além disso, o autor deve concordar que:
- em quaisquer publicações em repositórios institucionais, capítulos de livro ou outras produções decorrentes de trabalhos publicados na REBECIN, devem ser dados os devidos créditos à publicação inicial.
- estão autorizados a publicar e distribuir seu trabalho online (ex.: em repositórios institucionais ou na sua página pessoal) a qualquer momento antes ou durante o processo editorial, já que isso pode gerar alterações produtivas, bem como aumentar o impacto e a citação do trabalho publicado pela REBECIN.